«Ощадбанк», маючи власних юристів, виплатив 15 мільйонів KPMG та PwC за супровід на тендерах (додано)
10.07.2018   //  

(Додано коментар “Ощадбанку”)

Правоохоронці під керівництвом Київської місцевої прокуратури №6 розслідують можливу розтрату понад 15 млн грн посадовими особами «Ощадбанку» при здійсненні закупівель. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Слідство встановило, що у період з 2014 по 2017 рр заступник голови правління «Ощадбанку» Анатолій Барсуков підписав договори з ТОВ «Прайсуотерхаускуперс», ТОВ «Прайсвотерхаускуперс Ешуренс», ТОВ «Прайсвотерхаускуперс (Аудит)», ТОВ «КПМГ-Україна» і ПрАТ «КПМГ Аудит», предметом яких є надання консультаційних та юридичних послуг щодо супроводу конкурсних торгів під час здійснення закупівель державним банком робіт та послуг.

Зазначені договори підписано не зважаючи на те, що в структурі «Ощадбанку» є Управління супроводження здійснення закупівель, яке безпосередньо займається супроводом конкурсних торгів, а саме аналізом учасників торгів, їх проведенням та підготовкою тендерної документації. Крім того, в держбанку є юридичний департамент, який забезпечує юридичний супровід конкурсних торгів.

Слідство вказує на можливу розтрату коштів з боку посадових осіб «Ощадбанку» в особливо великому розмірі на суму понад 15 млн грн.

Крім того, слідство у рамках розслідування провадження №42017101060000207 від 04.10.2017 також встановило інші епізоди завдання збитків держбанку. Так, за даними розслідування, у 2012-2013 рр директор казначейства «Ощадбанку» у змові з іншими невстановленими працівниками держбанку шляхом проведення протиправних операцій з ОВДП привласнив 35,76 млн грн банку.

Також слідством встановлено закупівлю «Ощадбанком» комп’ютерного обладнання за цінами, вищими на 25-30% від ринкових. Так, у період з 2014 по 2017 роки проведено конкурсні торги щодо закупівель обчислювальних машин, частин, приладь до них, та програмного забезпечення, переможцем яких ставали ТОВ «Навігатор», ТОВ «Навігатор Корпорейшн», ДП «ЕС енд ТІ Україна», ТОВ «БМС Консалтінг» та ТОВ «Світ ІТ».

Отримані грошові кошти зазначеними компаніями частково перераховано за кордон на рахунки офшорних компаній, переведено в готівку та привласнено службовими особами «Ощадбанку».

Після публікації цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від заступника начальника управління зв’язків з громадськістю та ЗМІ «Ощадбанку» Леоніда Зябрева. Він повідомив, що банк повністю співпрацює зі слідством в рамках цього розслідування і прокоментував зміст звинувачень:

  • Щодо ОВДП. Банком вже надавалися пояснення з цього приводу : «Запобіжний захід за рішенням суду застосовано до керівника одного з департаментів банку. За наявною у банку інформацією, вказані обставини стосуються операцій, що проводились у період до 2014 року. Банком отримано відповідні документи, рішення суду буде виконане належним чином. Співробітника відсторонено від виконання службових обов’язків».
  • Щодо можливого «завищення» вартості ІТ-обладнання: всі процедури закупівель у банку проводяться за ідентичним прозорим алгоритмом! За висновками незалежних фахівців, аудиторських компаній представників Великої четвірки, які проводять зовнішній моніторинг, банк вжив всі необхідні заходи для запобігання корупційним проявам та зловживанням, дотримався принципів відкритості, прозорості. Банк може підтвердити це документально.
  • Щодо сумнівів у необхідності та обґрунтованості залучення банком міжнародної компанії-аудитора до супроводження стратегічних закупівель: залучення зовнішніх радників по стратегічним проектам є загальновизнаною, ефективною практикою та обумовлено необхідністю забезпечення найвищого ступеню прозорості для моніторингу закупівель.